вторник, 27 октомври 2009 г.

Международен литмоб и лично творчество в последната неделя на октомври

В неделя (25.10 .2009 г.) се състоя среща на литературен клуб „НУТ”, предвидена за обсъждане на лично творчество. Тя по случайност съвпадна с провеждането на извънреден литмоб – „Градски четения: Различни езици”. Особеното на това събитие е, че текстовете бяха на чужди езици и участие взеха автори от пътуващата група литератори на международния влак Word Express (Армения, България, Румъния, Турция и Черна гора). Четенето започна точно в 17.00 ч. Пред входа на НДК имаше множество от хора, които се разхождаха и четяха подготвените текстове. Когато приключваха с четенето, носеха своите листове към малка кошница, която да ги съхранява. Събитието имаше оригинална идея, но щеше да е по-добре, ако присъстващите четяха по-силно, за да могат реално да бъдат чувани от минувачите. След като приключи 5-минутният ни престой сред тихи думи чужда реч, отправихме се към „Кривото” в подлеза на НДК, където премина срещата ни. Обсъдени бяха текстове на Ачо, Влади и Дани. Ачо беше изпратил „Дъ батъл”, но вместо за него, говорихме за „На пейката в Заимов” – доказателство за това колко леко може да се получава римата и да звучи естествено. Стихотворението изказва идеи, с които всички присъстващи се съгласихме. След него обсъждахме обемното творчество на Влади, който най-накрая съумя да напечата своята проза и да ни я изпрати. Започнахме с „Охлювът, който избяга от вкъщи”.
Диалог: Тони: Как ти дойде мисълта за охлюва? Влади:Видях охлюв.
Последваха серия от разкази, които повдигнаха много въпроси – лексикални и философски, и провокираха Влади да сподели възгледите си за съвременната литература.
„Диоцес” е разказ, писан по сън. Влади говореше за това как в литературата, за да бъде нещо написано, най-често причината е някакъв проблем – чувство или нещо обикновено като да погледнеш към книгата например.Въпреки че уважава класиката, той се опитва да създава „не конвенционална литература” и да поднася проблема по-неясно. Прочетени бяха още „Разкази в три изречения”, „Терциер” и „Перм”. Гери се смущаваше от факта, че Влади обмисля толкова много всеки ред и защитаваше позицията, че в изкуството трябва да се следва импулса и да се пише на момента, в който идеята се е родила. След продължителното представяне на Влади дойде ред на Дани, която първоначално отказваше да прочете своето стихотворение, придружено от три крилати изречения. „Нютон пак се заобажда” беше написано напълно в неин стил, а трите изречения представяха интересни идеи, поднесени красиво. Цитати от срещата: Ачо за „Разкази в три изречения”: Това са като кратки есемеси за ЧРД! Влади: В три изречения може да се каже всичко. Тони: Достатъчно симулативен е тоя свят, за да си симулираш и душата. Следващата среща ще се проведе на 08.11.2009 г. (неделя). Авторът, за когото ще говорим, е Рей Бредбъри по предложение на Тони.

Няма коментари: