сряда, 27 януари 2010 г.

WTF поезия

Последната среща на литераурен клуб „НУТ” се състоя на 09.01.2010 г. Видяхме се на Халите и поскитахме из централните софийски улици, за да стигнем до Царската градина. Седнахме в кръгче (почти като сектанти) и започнахме четене и коментари. Темата беше лично творчество, а още по-точно – творчеството на Мая, Влади, Ася и Мартин (Щурец).
Мая представи първият си опит в прозата – „Приказка за сняг”. Влади ни срещна с поезията си(„Ордовик”) за втори път, въпреки че обикновено го свързваме с проза. Ася и Щуреца също четоха стихове.

Дотук всичко звучи нормално и обикновено, затова смятам да подчертая няколко момента:

1. Ася
Какво правеше Ася там – информация:
Ася, която вече втора година се наслаждава на английското дъждовно или не чак толкова дъждовно време, не успя да излети за Острова. Причината е, че температурните условия се оказаха непредвидими и самолетът й някак не успя да излети.
Ася е от създателите на литературен клуб „НУТ”, но не беше посещавала срещи от година и половина. Всичко за нея беше ново и непознато (най-вече хората). След срещата се чувстваше много вдъхновена и искаше да може да идва на клубче отново и отново, и отново...

2. Вили
Вили успя да дойде на тази среща, а това не се беше случвало отдавна. Бяхме се събрали над десет души, а това си е събитие!

3. Камен
Камен не представяше свое творчество. Или поне не официално. Все пак в минутките между четенията, той ни разказа една завладяваща история, която е създал в 8-ми клас (в добрите стари времена, когато творчеството беше...Творчество) – историята за кравата и овцата.
Откъс:
- Му-му-му. – Казала кравата.
- Бе-бе-бе. – отговорила овцата.
За превод и изводи – потърсете Камен.

4. WTF поезия
Какво означава това?
След четенето на авторска поезия се роди спор относно начина, по който трябва да се пише поезия днес. Мартин и Ася говореха за поезията, която просто се появява, без да е предварително обмисляна или редактирана в последствие. Според Ася стих може и да се роди веднъж на 2 години и не трябва да се търси ефект насила.
Влади защитаваше противоположната позиция за редакция и обмисляне до постигане на желан ефект и роди определението „WTF поезия”.

Следващата ни среща ще бъде на 30.01.2010г. Темата е Калин Терзийски.
До тогава!

Няма коментари: