петък, 11 септември 2009 г.

"Свещена светлина" от Георги Тенев

„Свещена светлина” разколебава всеки, който е смятал, че познава прозата на Георги Тенев. В тази книга ни връхлита революция от сюжети, които прекрачват национални граници, идеологически и сексуални табута. В новият свят на Георги Тенев законите на историята и политиката са подложени на унищожение от модерни елити и неудържимо нахлуващи поколения.Разказите в „Свещена светлина” ни напомнят защо научната фантастика е била жанрът на Студената война и какви войни се водят днес. „На кого принадлежи бъдещето?” е един от ключовите въпроси, а отговорът е скандален и възбуждащ.В тези истории въображението на писателя изглежда неизчерпаемо, а литературният език е подчинен на една основна цел: концентрирано изречение и кратък, наелектризиран разказ.
Георги Тенев е автор на романите „Партиен дом” (награда ВИК „Роман на годината” 2007), „Кристо и свободната любов”, „Вундеркинд”, на пиесите „Частите на нощта” (реж. Явор Гърдев), „Атолът” (реж. Явор Гърдев), „Стриндберг в Дамаск” (реж. Иван Добчев). Познат е на широката публика също така и като водещ и съосновател на предаването Голямото четене (The Big Read на BBC) за България.
Премиерата на новия сборник с разкази на Георги Тенев е в тетър "Сфумато" на 1 октомври от 20 часа. Търсете "Свещена светлина" в книжарниците.
Информация: http://kulturni-novini.info/

Няма коментари: